Tervetuloa
Ratikka-aikaan!

Ajankohtaista

Artikkelit

Ratikan taide

Lajinsa ensimmäinen

Ratikka-aika -verkkojulkaisu valottaa sinulle Tampereen Ratikka-arkea ja kertoo tarinoita niin matkustajien kuin Ratikan tekijöidenkin näkökulmasta. Hyppää kyytiin!

Millaista on elämä ratikkakaupungissa?

Ratikka muuttuu silmiemme edessä suunnitelmista tamperelaisten arjeksi. Alta löydät artikkeleita monesta näkökulmasta ja pääset seuraamaan Ratikan elämää niin somessa kuin mediassakin.

”Eihän tikat osaa oikeasti laulaa” - R.A. Tikka ja Ratikkabongari johdattavat koululaiset hyville raiteille

Tampereelle saapuu ensi keväänä aivan uusi joukkoliikenneväline, Tampereen Ratikka. Ratikka tuo kaikkien Tampereella liikkuvien arkeen uutta opeteltavaa - matkustaa sitten Ratikalla tai ei. Uuden edessä ovat myös pienet tamperelaiset. Apuun ovat rientäneet Ratikkabongari ja paljasvarpainen tamperelainen takatukkatikka R.A. Tikka. (Katso jutun lopusta R.A. Tikan ja Ratikkabongarin joulutervehdys.)

Ratikkabongari ja R.A. Tikka Tampereen Ratikassa
Ratikkabongari (Janne Viitaniemi) ja R.A. Tikka (Antti Kerosuo) kiertävät Tampereen kouluissa kertomassa musiikkiteatterin keinoin uudesta joukkoliikennevälineestä ja liikenneturvallisuudesta.

Tampereen Ratikan koeajot aloitetaan ensi kesänä Hervannassa. Kyytiin ei vielä pääse, mutta liikenteessä pitää olla valppaana. Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma ja Tampereen Raitiotie Oy ovat käynnistäneet alueen koulujen kanssa yhteistyön Ratikka-aiheisesta liikennekasvatuksesta. Homma on aloitettu kouluissa 1-2-luokkalaisille suunnatulla Ratikka-aiheisella musiikkiteatterinäytelmällä, jossa tärkeitä asioita käsitellään hauskojen hahmojen kautta.

Näytelmän sankareita ovat R.A. Tikka ja Ratikkabongari. Ratikkabongari on intohimoinen raitiovaunufani, joka on saapunut Tampereelle uutta Ratikkaa ihailemaan. Hän tietää kaiken raitiovaunuista - paitsi sen, että Ratikan liikennöinti alkaa Tampereella vasta vuonna 2021. Onneksi hän tapaa paljasvarpaisen tamperelaisen takatukkatikan, R.A. Tikan, joka tietää kertoa asian. Yhdessä veijarit käyvät läpi Tampereen Ratikan ominaisuudet, reitit ja opastavat lapset turvalliseen liikkumiseen Ratikalla ja sen kulkureitin läheisyydessä.

Hahmojen takana ovat Famoso Oy:n Janne Viitaniemi ja Antti Kerosuo, joille musiikkiteatteriesitykset ovat olleet työtä jo vuosia.

- Olen perustanut yrityksen vuonna 1993 tehden musiikkia, teatteria ja kuvausprojekteja. 2010luvulla olemme toteuttaneet useita lapsille suunnattuja musiikkiteatterituotantoja, joissa on vastaavanlainen selkeä teema. Aiheita ovat olleet mm. kasvisten ja marjojen syönti, jätteiden lajittelu sekä energian säästäminen, Janne Viitaniemi kertoo.

R.A. Tikka ja Ratikkabongari Ahvenisjärven koululla
R.A. Tikka ja Ratikkabongari esiintyivät Ahvenisjärven koululla marraskuussa.

Esityksen on nähnyt jo tuhat lasta yhteensä seitsemässä koulussa. Vastaanotto on ollut hyvin positiivinen.

- Oppilaat ovat olleet esityksen jälkeen kovin innoissaan ja tulevat juttelemaan mielellään. Opettajien kommentit ovat olleet kiittäviä, sillä he kokevat, että paljon tärkeää asiaa on saatu tiivistettyä puoleen tuntiin. Toisaalta he ovat kuulemma itsekin oppineet monta uutta asiaa, Viitaniemi sanoo.

- Lapsilta saa harvoin suoraa palautetta esityksen sisällöstä vaan jälkeenpäin saatavat kommentit ovat joko lisäkysymyksiä tai hauskoja huomautuksia, kuten ”eihän tikat osaa oikeasti laulaa” tai että ”tuohan on ihminen”, Viitaniemi hymyilee.

Myös liikennekasvatuksen esitysmuoto on kerännyt kouluissa kiitosta.

- Useammalla koululla on kysytty, että tarvitsemmeko videotykin diaesitystä varten. On hienoa voida tarjota erilainen lähestymistapa asiaan. Tällä tavalla lapset jaksavat seurata esityksen ja pääsevät itsekin osallistumaan. Opettajien on helppo kerrata oppilaiden kanssa esityksen aiheita, kun taustalla on yhteinen kokemus, Viitaniemi selostaa.

R.A. Tikan ja Ratikkabongarin liikennekasvatuskiertuetta jatketaan ensi vuonna raitiotien varrella olevissa kouluissa. Esityksen perusrunko on hyväksi havaittu, mutta pieniä viilauksia tehdään tarvittaessa. Esitys on rakennettu interaktiiviseksi siten, että lapsetkin pääsevät osaksi näytelmää. Suunnitteilla on myös aikuisille suunnattu versio näytelmästä.

R.A. Tikan ja Ratikkabongarin joulutervehdys