Tervetuloa
Ratikka-aikaan!

Ajankohtaista

Artikkelit

Ratikan taide

Lajinsa ensimmäinen

Ratikka-aika -verkkojulkaisu valottaa sinulle Tampereen Ratikka-arkea ja kertoo tarinoita niin matkustajien kuin Ratikan tekijöidenkin näkökulmasta. Hyppää kyytiin!

Millaista on elämä ratikkakaupungissa?

Ratikka muuttuu silmiemme edessä suunnitelmista tamperelaisten arjeksi. Alta löydät artikkeleita monesta näkökulmasta ja pääset seuraamaan Ratikan elämää niin somessa kuin mediassakin.

Maketissa pääsee Tampereen Ratikan makuun

Tyypillinen päivä Tampereen Ratikan maketti-näyttelyssä: ihmisiä tulee ja menee, istuimia testataan, tilan tuntua ja esteettömyyttä ihastellaan, tuleva matkanteko askarruttaa mieliä monin tavoin. Varsinkin nuori väki viihtyy ohjaamossa.

Maketti-näyttelyyn tuleminen oli mummin idea, ja hauska ajatus olikin, tuumaavat Mariie ja Joakim.

Mariie ja Joakim ovat matkustaneet ratikalla ainakin Helsingissä ja Tukholmassa, joten he voivat tarkastella Tampereen Ratikan mallikappaletta asiantuntevalla silmällä. Maketti saa arvosanat ”tosi hyvä, moderni ja leveämpi kuin Helsingissä”. Näyttelyssä on sekin kiinnostava puoli, että ohjaamoon pääsee vapaasti ja kaikkia nappeja saa painella.

– Ohjaamo on jännä!

Maketti-käynnin ideoinut mummi puolestaan kiittää sitä, että vaunuun on helppo nousta. Se kuitenkin harmittaa, että Ratikka aiheuttaa esimerkiksi lastenlasten luona käymiseen monta vaihtoa, kun matka kulkee koko kaupungin halki.

Helena tulee paikalle ensimmäisenä porukastaan – ohjelmassa on yhteinen tutustuminen näyttelyyn. Helenalla on pitkä kokemus tamperelaisen joukkoliikenteen käyttämisestä, ja Rollikkahallissa tulee helposti muisteltua vaikkapa juuri rollikkaa rahastajineen. Silloin saattoi ruuhkassa joku pyrkiä livahtamaan maksamatta kyytiin, miten käynee Ratikassa?

Tampereen Ratikan maksujärjestelmä
Maketissa pääsee testaamaan matkan maksamista.

Helena ehtii testata penkit ja kokeilla maksamista jo ennen muiden saapumista, ja hyvältähän tuo vaikuttaa. Mukavan näköistä, tilaa lastenvaunuille ja näytöillä tietoa matkan edistymisestä.

– Asun Kalevassa ja rupean kulkemaan ratikalla, joten olen kiinnostuneena seurannut lehdistä tämän tuloa. Pysäkki siirtyy mulla hiukan kauemmas, mutta toisaalta ratikka menee siitä usein.

Näyttely houkuttaa kävijöitä kauempaakin. Eero ja Tapio ovat tulleet pääkaupunkiseudulta Tampereen-reissulle. Vapriikin ja Werstaan jälkeen on vuorossa Rollikkahalli – ihan jo senkin kunniaksi, että mummin luo Härmälään kulki aikanaan rollikan ykköslinja.

Kun maketti on koettu, vertaillaan: Tampereen Ratikan penkki tuntuu junaan verrattuna kovalta mutta metroon verrattuna ehkä kuitenkin paremmalta. Vaunu on leveämpi kuin Helsingin ratikassa, mikä varmasti helpottaa liikkumista ruuhka-aikaan. Toteutuksen onnistuminen jää nähtäväksi, ja rakennustöiden loppuminen Hämeenkadulla ilahduttaa varmasti.

Janne Tampereen Ratikan maketissa
Jannen toiveena ovat sujuvat ja hyvin ilmastoidut Hervannan reissut Ratikalla.

Janne päätti piipahtaa ohikulkumatkallaan Maketti-näyttelyssä. Hän asuu lähistöllä ja Rollikkahallissa käynti on ollut mielessä, sillä työmatkat Hervantaan sujunevat tulevaisuudessa kätevimmin juuri Ratikalla.

– Täällä voisi tehdä hommia tietokoneella paremmin kuin bussissa, tulisi matka-aika hyödynnettyä. Toivottavasti vaunuun saadaan kunnollinen ilmastointi, busseissa tahtoo olla kesällä liian kuuma.

Janne valitsee ratikan mielellään myös ulkomailla reissatessaan – sen reitit on helpompi selvitellä ja hahmottaa, kun liikkuu uudessa ympäristössä. Modernit matalalattiavaunut ovat jo matkoilta tuttuja ja mieluisia.

Kyllikki ja Tapio joutuvat vielä odottamaan, että ratikkayhteys saadaan kotikulmille Niemenrantaan asti. Nykyiset bussiyhteydet ovat heidän mukaansa hyvät, mutta ratikassa on puolensa: tasainen matkanteko, portaaton kulku vaunuun ja pois – eikä tarvitse miettiä, milloin pitäisi painaa nappulaa, kun Tampereen Ratikka pysähtyy joka pysäkillä.

Kyllikki ja Tapio Tampereen Ratikan maketti-näyttelyssä
Kyllikki ja Tapio ovat aina tykänneet ratikoista, joten Tampereen Ratikan mallikappale piti ilman muuta tulla kokemaan.

Maketti-näyttelyn aukioloajat 2019:

Touko- ja kesäkuu: KE ja TO klo 13–19
Heinäkuu: MA-TO klo 13-19
Elokuu-joulukuu: KE ja TO klo 13–19

HUOM. Näyttely on auki yli 15 hengen ryhmille ennakkovarauksella tiistaisin ja perjantaisin klo 9–13. Varaa aikasi osoitteesta info@tampereenraitiotie.fi. Heinäkuussa ennakkovarausta ei tarvita vaan ryhmät voivat vierailla näyttelyn aukioloaikoina.

Rollikkahalli sijaitsee Tampereen Pyynillä osoitteessa Pirkankatu 37.

Näyttelyyn on vapaa pääsy!

Tampereen Ratikan Maketti-näyttely

Lisätietoa näyttelystä: www.tampereenratikka.fi