Tervetuloa
Ratikka-aikaan!

Ajankohtaista

Artikkelit

Ratikan taide

Lajinsa ensimmäinen

Ratikka-aika -verkkojulkaisu valottaa sinulle Tampereen Ratikka-arkea ja kertoo tarinoita niin matkustajien kuin Ratikan tekijöidenkin näkökulmasta. Hyppää kyytiin!

Millaista on elämä ratikkakaupungissa?

Ratikka muuttuu silmiemme edessä suunnitelmista tamperelaisten arjeksi. Alta löydät artikkeleita monesta näkökulmasta ja pääset seuraamaan Ratikan elämää niin somessa kuin mediassakin.

Kestävät arvot innostivat Vincitin ryhtymään taideratikan kumppaniksi

Kestävä kehitys ja ihmislähtöinen suunnittelu on tärkeää sekä tamperelaiselle teknologiayritykselle Vincitille että Tampereen Ratikalle. Jaettu arvomaailma oli vakuuttava peruste lähteä tukemaan Ratikan taideohjelman taideratikkaa.

Vincitin liiketoimintajohtaja Anssi Kuutti.
Vincitin liiketoimintajohtaja Anssi Kuutti.

Kun julkiseen liikennevälineeseen liittää taiteen, on koossa mielenkiintoinen yhdistelmä, arvioi tamperelaisen ohjelmisto- ja konsulttiyrityksen Vincitin liiketoimintajohtaja Anssi Kuutti. Hän uskoo, että taiteen tuominen osaksi julkista liikennettä tekee matkustuskokemuksesta miellyttävän. Vincit tukee Ratikan taideohjelmaa sponsoroimalla taideratikkaa.

Ratikan taideohjelma tuo taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ohjelman tarkoitus on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan liikennöinnin aikana. Tällä hetkellä 86 taiteilijaa on osallistunut 54 taideprojektiin. Osana taideohjelmaa Tampereen kahdestakymmenestä Ratikasta yksi on nimetty taideratikaksi. Sen vaihtuvat teokset on valittu yleisöäänestyksellä syyskuussa 2021. Teoksia on yhteensä viisi.

Taideratikkakumppanuudessa Vincitiä puhuttelee juuri taiteen nivoutuminen yritykselle tärkeisiin arvoihin.

‒ Hanke on täysin omien arvojemme mukainen, ja siksi haluamme olla mukana tukemassa sitä, Anssi Kuutti korostaa.

‒ Tampereen Ratikka on aivan kestävän kehityksen aallonharjalla. Kestävä kehitys on myös meidän ajattelumme ytimessä, hän jatkaa.

Lisäksi digitalisaatio on teema, jossa yritys ja ratikkahanke kohtaavat. Vincit hyödyntää Ratikoiden diginäyttöjä markkinointiin.

Kuutin mukaan taiteen tuominen vahvasti mukaan Ratikan suunnitteluun ja toteutukseen on ollut päättäjiltä ja suunnittelijoilta viisas ratkaisu.

‒ Ihmislähtöisen suunnittelun kulmakiviä on se, että käyttökokemus on parempi, jos kokonaisuus on tarkkaan harkittu – visuaalisuutta myöten. Uskonkin vahvasti siihen, että kun liikenneväline miellyttää silmää, matkustaminen tuntuu mukavammalta ja helpommalta. Tässä taiteen tuominen niin Ratikoiden julkisivuun, sisälle kuin pysäkeille on ollut tärkeää.

Taideratikka kuljettaa vincitläisiä ja heidän asiakkaitaan

Vincitillä on toimisto Hervannassa sekä uusi toimisto Tampereen keskustassa – siis aivan ratikkareitin varrella. Siksi Ratikka on ollut yrityksen kannalta ylipäätään huikea juttu, Anssi Kuutti sanoo.

– Se, että sekä me vincitläiset että meidän asiakkaamme pystymme liikkumaan todella näppärästi julkisella kulkuvälineellä keskustan ja Hervannan välillä, oli myös yksi sponsorointipäätöstä puoltavista seikoista.

Kaupunkitilaan tuotu taide on tuttu näky vincitläisille. Kuutti kertoo, että hän ja moni Vincitin työntekijä asuu Hervannan naapurissa, Vuoreksen kaupunginosassa, missä taide on luonteva osa kaupunkiympäristöä. Kaavasäädökset edellyttävät asunto-osakeyhtiöitä tuomaan taidetta näkyville, ja Vuoreksessa kulkiessa vastaan tulee niin suuria kuin pieniä taideteoksia.

‒ Vuoreksessa taide on iso juttu. Erään kerrostalon pihassa on pyöräkatos, jonka seinä on verhottu vanhoilla suksilla. Suksien värit liukuvat teoksessa hienosti, Kuutti kertoo yhdestä suosikistaan.

Kun taide on esillä julkisessa kaupunkitilassa, sille altistuu kuin huomaamattaan. Näin on myös taideratikan kyydissä matkustaessa tai sen bongatessa. Kuutille on merkityksellistä myös se, että hänen ratikalla kulkevat lapsensa näkevät ja kokevat matkallaan taidetta.

‒ Vuoreslaisena toivon, että vuosien kuluttua Ratikka kulkisi meille asti. Olisi mukavaa, jos oman lähiön ratikassakin olisi tyylillä toteutettua taidetta, Kuutti pohtii.

Tutustu taideratikkaan osoitteessa www.tampereenratikka.fi/taideratikka