Tervetuloa
Ratikka-aikaan!

Ajankohtaista

Artikkelit

Ratikan taide

Lajinsa ensimmäinen

Ratikka-aika -verkkojulkaisu valottaa sinulle Tampereen Ratikka-arkea ja kertoo tarinoita niin matkustajien kuin Ratikan tekijöidenkin näkökulmasta. Hyppää kyytiin!

Millaista on elämä ratikkakaupungissa?

Ratikka muuttuu silmiemme edessä suunnitelmista tamperelaisten arjeksi. Alta löydät artikkeleita monesta näkökulmasta ja pääset seuraamaan Ratikan elämää niin somessa kuin mediassakin.

OP Tampere edistää hyvinvointia ja elävää kaupunkikuvaa tukemalla taideratikkaa

OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen iloitsee siitä, että Ratikka tuo taiteen jokaisen kaupunkilaisen ulottuville. Osuuspankki on yksi Tampereen Ratikan taideohjelman yhteistyökumppaneista.

OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpposen mukaan osuustoiminnallisen yrityksen tarkoitus on tuoda yhteiskuntaan ja omistaja-asiakkaille kestävää taloudellista menestystä ja hyvinvointia.

– Taide ja kulttuuri edistävät tutkitusti hyvinvointia, ja haluamme olla mukana mahdollistamassa tätä, Vilpponen kertoo.

Tampereen kahdestakymmenestä Ratikasta yksi on taideratikka. Sen vaihtuvat teokset on valittu yleisöäänestyksellä syyskuussa 2021. Teoksia on yhteensä viisi. Taideratikka on osa Tampereen Ratikan taideohjelmaa, joka tuo taiteen osaksi matkustuskokemusta. OP Tampere on yksi taideratikkaa tukevista yrityksistä.

OP Tampereen tavoite lisätä hyvinvointia toteutuu Ratikan kautta eri tavoin. Viihtyisä kaupunkiympäristö lisää turvallisuutta ja hyvinvointia asukkaiden keskuudessa. Vilpposen mielestä ratikka elävöittää kaupunkia jo itsessään, ja taideratikka lisää siihen uuden tason.

Taideratikka ja Juliana Hyrrin Paratiisiratikka-teos
Taideratikka ja Juliana Hyrrin Paratiisiratikka-teos. Tampereen taideratikan mahdollistavat OP Tampere, Lumme Energia, Vincit ja Tampereen kaupunki. Sen toiminnasta vastaa Tampereen Raitiotie Oy. Kuva: Pasi Tiitola/ Tampereen Raitiotie Oy

– Mitä eloisampi ja rikkaampi kaupunkikuvamme on, sitä paremmin kaupungissa viihdytään.

OP Tampere ryhtyi taideratikan tukijaksi alun perin myös siksi, että taideratikat olivat näyttävä lisä Tampereen seudun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen.

– Vaikka Tamperetta ei valittu kulttuuripääkaupungiksi, toi hankevalmistelu esiin sen, kuinka vahva taide- ja kulttuuriyhteisö Pirkanmaalla onkaan. Siitä voimme olla ylpeitä, Vilpponen toteaa.

Ylpeitä voidaan olla myös Tampereen katukuvassa kulkevista Ratikoista, Vilpponen sanoo.

– Ratikka on ollut Pirkanmaalle ja kehittyvälle kaupunkiseudulle todella iso juttu. On hienoa, että voimme taideratikan tukemisen kautta olla mukana ratikkahankkeessa, vieläpä taidetta edistämällä. Se istuu meille osuuspankkilaisille todella hyvin.

OP Tampere paikallisen taiteen mesenaattina

Pankeilla on Suomessa ollut tapana toimia taiteen mesenaatteina ja hankkia konttoreiden seinille ja pankkisaleihin taideteoksia. Vilpposen mukaan taide on luonteva osa myös osuuspankkien toimintaa, ja OP Tampere jatkaa perinnettä omalla tavallaan.

Jani Vilpponen
OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen.

Pankki on vuosien varrella kerännyt laajasti suomalaista kuvataidetta, etupäässä maalauksia ja grafiikkaa. OP Tampereen taidekokoelmassa on satoja teoksia, ja Vilpposen mukaan tarkoitus on ollut tukea erityisesti kaupungin taidekenttää. Pankin yhteistyökumppanina onkin usein ollut Tampereen taiteilijaseura.

– Lisäksi olemme tukeneet paikallisia taiteilijoita hankkimalla pankin toimihenkilöiden merkkipäivälahjoiksi taidegrafiikkaa tai akvarelleja.

Vilpponen muistuttaa, että moni taiteilija on freelancer tai pienyrittäjä. Taiteen tekemisen rahoittaminen harvoin onnistuu pelkillä teosten myynnillä ja lipputuloilla. Siksi hänestä on tärkeää, että verotulojen kautta ohjattujen avustusten lisäksi taide saa pontta myös yrityksiltä, kuten pankeilta.

– Yrityksen näkökulmasta pieni summa voi olla merkittävä lahjoitus taiteilijan kannalta. Ilman yksityisiä tukijoita moni teos tai tapahtuma jäisi toteuttamatta.

Vilpposen mukaan OP Tampere haluaa auttaa omalta osaltaan taiteilijoita tekemään työtään ja tarjoamaan elämyksiä meille kaikille.

– Siksi meille oli mielekästä olla mukana tukemassa myös taideratikkahankkeen toteutumista.

Ratikan taide -ohjelmassa tärkeää on Vilpposen mielestä myös se, että taiteilijat saavat siten paljon näkyvyyttä ja uutta yleisöä.

– Ratikan kyydissä tai pysäkeillä taide ei ole museossa tai galleriassa, tietylle ihmisryhmälle suunnattuna, vaan tehty nimenomaan jokaisen kaupunkilaisen saataville. Se on mahtavaa, Vilpponen iloitsee.

Taideratikkaprojektin ensimmäinen teos, The Glow, on tehnyt vaikutuksen Vilpposeen. Hänen mukaansa on erityisen kiinnostavaa, kuinka erilaisia viisi teosta tulevat olemaan.

Vilpponen ei ole vielä itse hypännyt Ratikan kyytiin, mutta aikoo kokeilla kaupungin kuuminta menopeliä.

– Voisin vaikka ajaa OP Tampereen Hervannan toimipisteeseen, hän suunnittelee.

Lue myös:

Lumme Energia arvostaa taideratikka-projektissa sujuvaa kumppanuutta ja yhteistä arvopohjaa >

Tampereen taideratikassa festivaalien pop-up-vierailuja 1–2 kertaa kuussa >