Lumme Energia arvostaa taideratikka-projektissa sujuvaa kumppanuutta ja yhteistä arvopohjaa
Lumme Energian uusiutuva sähköenergia liikuttaa Tampereen ratikoita kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Yhtiö on halunnut jatkaa kumppanuutta myös taideratikkaa tukemalla.
Tampereen ratikat kulkevat kaupungin halki Lumme Energian avulla. Mikkeliläinen yhtiö toimittaa Tampereen Ratikalle uusiutuvan sähköenergian.
Suomen valtion kunnianhimoinen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Lumme Energian myyntijohtajan Jani Pääkkösen mukaan myös Lumme Energia, kuten muutkin energiayhtiöt, sitoutuvat tähän tavoitteeseen.
– Energiayhtiöillä on keskeinen rooli auttaa kuluttajia ja organisaatioita ottamaan askeleita kohti vähähiilisyyttä. Ratikkaliikenteen avaaminen auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä Tampereen seutukunnan alueella merkittävästi, Pääkkönen sanoo.
Pääkkönen kertoo kumppanuuden sujuneen mutkattomasti alusta asti.
– Tampereen Raitiotien ja yhtiömme arvot kohtasivat hyvin kestävämmän liikenteen aikaansaamiseksi. Siksi halusimme tehdä yhteistyötä.
Yhteinen arvopohja ja yhteistyön helppous kannusti Lumme Energiaa jatkamaan kumppanuutta. Lumme Energia on mukana sponsoroimassa Ratikan taideohjelman taideratikkaa. Taideratikan mahdollistavat Tampereen kaupunki, Lumme Energia, OP Tampere sekä Vincit Oy ja sen toiminnasta vastaa Tampereen Raitiotie Oy.
Taide osaksi kaupunkiympäristöä
Ratikan taideohjelman tarkoitus on tuoda taide osaksi matkustuskokemusta. Taidetta on niin ratikkareitin varrella, pysäkeillä kuin ratikoissa itsessään. Tampereen kahdestakymmenestä ratikasta yksi on nimetty taideratikaksi. Sen vaihtuvat teokset on valittu yleisöäänestyksellä syyskuussa 2021. Teoksia on yhteensä viisi.
Tampereella käydessään Pääkkönen on matkustanut ratikalla. Hänen mielestään taideratikka istuu hienosti ratikan kokonaisuuteen.
– Se tekee ratikkaa ihmisille tutummaksi ja kiinnostavammaksi ja lisää myös matkustusmukavuutta, Pääkkönen sanoo.
– Tampereella on otettu askel eteenpäin kaupunkitilan elävöittämisessä ja otettu taide osaksi kaupungin infrastruktuuria - julkisen liikenteen ratikkaa. Toivon, että tämä rohkaisee muitakin kaupunkeja tuomaan taidetta esille infrassa, hän jatkaa.
Pääkkösen suosikki taideratikan teoksista on Milla Vuorelan 151 matkustajaa. Se tuli yleisöäänestyksessä toiseksi. Kyseessä on teos, jossa ratikan peittävät veikeät, erilaisia tunteita ilmentävät kissahahmot. Kyseinen teos nähdään taideratikassa ensi kesän alusta lähtien.
– On huikea suoritus, että itseoppinut taiteilija pärjäsi äänestyksessä niin hyvin, Pääkkönen kehuu.
Tampere näyttää suuntaa koko maalle
Eteläsavolaisen Lumme Energian myyntijohtaja Jani Pääkkönen on seurannut Tampereen Ratikka -hanketta alusta asti mielenkiinnolla. Hänen mukaansa Tampere ja sen lähiseutu näyttävät suuntaa, miten liikennettä sähköistetään kestävämpää tulevaisuutta ajatellen.
– Tampereen ratikka on kokonaisuudessaan hieno esimerkki kunnille ja kaupungeille Suomessa. Valitsemalla ratikan tärkeään rooliin julkisen liikenteen välineeksi kaupunki ratkoo ison osan Tampereen julkisen liikenteen päästöttömyystavoitteesta, Pääkkönen sanoo.
Hän on pannut merkille, että hankekokonaisuus on ohjattu määrätietoisesti valmiiksi ja edelleen kohti uusia raitioreittejä
– Ratikasta ja sen taiteesta on kokonaisuudessaan helppoa tykätä, Pääkkönen tuumaa.
Lue myös:
Taide on pysyvä osa Tampereen Ratikkaa >>
Laura Gröndahl toi Ratikan kuosiin raikkautta ja suomalaista luontoa >>