Tervetuloa
Ratikka-aikaan!

Ajankohtaista

Artikkelit

Ratikan taide

Lajinsa ensimmäinen

Ratikka-aika -verkkojulkaisu valottaa sinulle Tampereen Ratikka-arkea ja kertoo tarinoita niin matkustajien kuin Ratikan tekijöidenkin näkökulmasta. Hyppää kyytiin!

Millaista on elämä ratikkakaupungissa?

Ratikka muuttuu silmiemme edessä suunnitelmista tamperelaisten arjeksi. Alta löydät artikkeleita monesta näkökulmasta ja pääset seuraamaan Ratikan elämää niin somessa kuin mediassakin.

Ratikkainnostuksesta syntyi musavideo: Puuwillaorkesterin Raiteilla on nyt kaikkien katsottavana

Tampereen Ratikka on ollut tamperelaisen Puuwillaorkesterin innoituksen lähteenä. Mitä tapahtuu, kun kuljettaja Juntunen nukkuu pommiin? Katso video! (Jos upotus ei toimi, voit katsoa videon osoitteessa https://youtu.be/P0aorrjEhyk)

Miten Raiteilla-musavideo syntyi?

Ensin oli ratikkainnostus. Puuwilla on kehitysvammaisten autetun asumisen ryhmäkoti, jonka 14 vakituista asukasta odottavat jo innokkaasti Tampereen Ratikan kyytiin pääsemistä. Raitiotien rakentamista on seurattu Puwillassa tarkkaan ja kuvia Ratikasta ja sen reitistä printattu tarkemmin tutkittaviksi.

Sitten tuli ratikkapysäkki. Sellaiselle oli mainio paikka Puuwillan eteisessä, missä asukkaat tavallisesti odottavat taksikyytejään, kun ovat lähdössä moninaisiin rientoihinsa. Tuumasta toimeen ja ratikkapysäkin raamit kuntoon.

Korona muutti arjen järjestystä, mutta auttoi merkittävästi Raiteilla-biisin ja -videon syntymistä. Kun Puuwillasta ei voitu koronarajoitusten takia lähteä päivätoimintaan, päivätoiminnan ohjaajat tulivat Puuwillaan.

Näin saatiin saman katon alle biisin kannalta keskeiset henkilöt: Puuwillan asukkaiden oma Puuwillaorkesteri, sitä luotsaava lähihoitaja Ritva Venehsalo ja päivätoiminnan ohjaaja Jonne Sassi Tuomikallion päivätoimintakeskuksesta.

Puuwillaorkesterin biisien ideat ovat asukkailta lähtöisin, ja niin oli myös ajatus ratikka-aiheisen kappaleen tekemisestä. Sassi otti yhden asukkaista, Joni Vilénin, seurakseen ja yhdessä he laittoivat biisin tarinan alkuun: mitä voisi tapahtua Ratikan ensimmäisenä ajopäivänä? Mitä jos kuljettaja nukkuukin pommiin?

Sassi teki kappaleen perussävellyksen, Venehsalo vei raakaversion Jyrki Miettiselle Siivikkala Sound Museum -studioon, Miettinen sovitti ja teki biisille pohjat. Sen jälkeen kaikki lauloivat siihen omat osuutensa.

Jonne Sassi, Keijo Kankaantaus ja Ritva Venehsalo valmiina musavideon julkistusjuhliin Puuwillassa.
Jonne Sassi, Keijo Kankaantaus ja Ritva Venehsalo valmiina musavideon julkistusjuhliin Puuwillassa. (Kuva: Ritva Venehsalo)

Joku olisi jo todennut tässä kohtaa hommat hoidetuksi, mutta Puuwillaorkesteri on toista maata: pitihän biisille vielä musavideo tehdä. Eteiseen rakennettu ratikkapysäkki osoittautui oivaksi kuvauspaikaksi. Puuwillaorkesterista taas löytyi matkalaisia Ratikkaa odottelemaan ja Keijo ”Keke” Kankaantaus kuljettajan rooliin. Lisäksi käytiin kuvaamassa Ratikan reittiä ja ideoitiin videolle oma erikoistehoste. Videon editoi Kimmo Sallinen.

Sen jälkeen ei tarvittukaan kuin komeat kakkukahvit musavideon julkistuksen kunniaksi – ja kun Puuwillaorkesteri jonain päivänä pääsee taas keikalle, Raiteilla soi taatusti sielläkin. Keikkoja odotellessaan orkesteri musisoi Puuwillassa.

Esiintymisen ja reissaamisen iloa kaikille

Puuwillaorkesteri on toiminut vuodesta 2012 alkaen ja keikkaillut kaikilla Tampereen isoilla estradeilla. Esteettömyys pitää ottaa huomioon joka käänteessä, eikä se kaikilla keikkapaikoilla ole itsestäänselvyys. Vaikka katsomo olisi esteetön, esiintymislavat saattavat edelleen olla vammattomien ehdoilla varustettuja. Puuwillaorkesterissa esiintymisen ilo kuuluu kaikille.

– Olen itse tehnyt paljon musiikkihommia ja haluan antaa myös kehitysvammaisille sen kokemuksen, että pääsee esiintymään, saa suosionosoituksia ja saa olla tähti. Se on itsetuntoa vahvistava kokemus, Sassi sanoo.

– Puuwillaorkesterin väestä monet eivät puhu, mutta laulavat, ja jos eivät laula niin tanssivat, soittavat ja ilmaisevat itseään, Venehsalo sanoo.

Tampereen Ratikan esteettömyys on Puuwillaorkesterille hyvä uutinen. Keikalle Ratikalla ei varmaankaan lähdetä, mutta muuhun matkustamiseen uusi kulkuväline on aivan passeli. Lähin pysäkki on TAYS, ja sieltä matka voi jatkua avustajien kanssa keskustaan vaikkapa jätskille, shoppailemaan – tai ajelemaan koko reittiä läpi ihan silkasta Ratikalla reissaamisen riemusta.

Puuwillaorkesterin kuulumisia voit seurata täältä:

Facebook: https://www.facebook.com/Puuwillaorkesteri

Instagram: https://www.instagram.com/puuwillaorkesteri1/

ja Tuomikallion täältä:

Facebook: https://www.facebook.com/tuomikallio2005

Instagram: https://www.instagram.com/tuomikallio19/

Lue myös:

Tampereen Ratikan esteettömyys palvelee kaikkia >